You are here: Home > Bonsai, Kwiaty w domu > Bonsai z rodzimych gatunków

Bonsai z rodzimych gatunków

Kasztan i kasztanowiec na Bonsai

Nazwy roślin bywają przyczyną nieporozumień. Zdarza się, że podobna nazwa oznacza zupełnie inną roślinę. Popularny krzew o białych, pachnących kwiatach rozwijających się w czerwcu, powszechnie jest nazywany jaśminem, tymczasem jego właściwa nazwa to jaśminowiec. Podobnie jest z lilią i liliowcem, tawułą i tawułką i wieloma innymi roślinami.

Tym razem proponuję, abyście bliżej poznali cechy kasztana i kasztanowca, gdyż są to dwie odmienne rośliny, które m.in. doskonale nadają się na Bonsai. Warto wybierać na Bonsai rodzime gatunki, gdyż w sposób naturalny są przystosowane do przeżycia w naszym klimacie. Kasztanowiec to duże, szybko rosnące, bardzo często spotykane drzewo, kwitnące w maju. Natomiast kasztan jadalny także jest drzewem, ale znacznie rzadziej u nas spotykanym, wolniej i inaczej rosnącym. Ciekawe jest to, że kasztan i kasztanowiec nie są ze sobą spokrewnione. Kasztan należy do rodziny bukowatych, a kasztanowiec do rodziny kasztanowcowatych.

Kasztanowiec

Pełna nazwa tego popularnego drzewa brzmi: kasztanowiec pospolity (po łacinie: Aesculus hippocastanum). Nazywamy go najczęściej kasztanem, choć ta nazwa nie jest prawidłowa. Jest dużym, długowiecznym drzewem, o pięknej, rozłożystej, proporcjonalnej koronie. Charakterystyczne są jego klejące się pąki nabrzmiewające pod koniec zimy. Ścięte gałązki z pąkami można dać do wazonu i obserwować rozwijające się świeże, jasnozielone listki. Symbolem jesieni są owoce kasztanowca – zielone, kolczaste. Natomiast rude, błyszczące kulki spadające na ziemię są nasionami. Chętnie zbierają je dzieci po to, aby robić z nich zabawne ludziki. Są osoby, które noszą przy sobie nasiona kasztanowca, albo trzymają je pod materacem, wierząc, że  neutralizują szkodliwe działanie tzw. żył wodnych. Jednak nie trzymajmy ich przy sobie za dużo, bo wydzielają promieniowanie. Są trujące.

Od kilkunastu lat te piękne drzewa są poważnie zagrożone. Niszczy je groźny szkodnik szrotówek kasztanowiaczek, który powoduje brązowienie liści, a potem stopniowe usychanie drzew.

Kasztan

Jest drzewem o niskim pniu, albo o wielu pniach, W młodości przypomina duży krzew. Jego liście są długie (10-25 cm), błyszczące, od spodu owłosione, o brzegach piłkowanych z kolcami. Kwiaty są zebrane w długie, cienkie kłosy i rozwijają się w czerwcu-lipcu. Owoce są pokryte bardzo gęstymi, długimi, cienkimi, ostrymi, zmierzwionymi kolcami. Dojrzewają w październiku i listopadzie. Nadają się do jedzenia, zarówno po uprażeniu w piekarniku, jak i na surowo. W wielu krajach Europy można kupić kasztany pieczone na ulicy i jeść na ciepło. Dlatego tę roślinę nazywamy kasztanem jadalnym, a po łacinie Castanea sativa.

W Polsce kasztan jadalny jest uprawiany niestety rzadko, w okolicach o łagodnych zimach, na zachodzie kraju, gdyż szkodzą mu zimowe chłody. Jeśli zdecydujemy się na kupno tego drzewa, trzeba mu zapewnić miejsce ciepłe, zaciszne i posadzić w żyzną, dobrze uprawioną glebę o odczynie wapiennym.

Pielęgnacja Bonsai  kasztanowca

Bonsai kasztanowiec powinien zajmować stanowisko jasne, ale nie narażone na bezpośrednie słońce. Ziemia nie powinna być zalana, ale trzeba pilnować, aby była ciągle wilgotna. Co prawda  każde drzewko wytrzymuje krótkie okresy suszy, ale łatwo można przesuszyć drzewko całkowicie, tak więc warto codziennie sprawdzać palcem czy ziemia w doniczce jest wystarczająco mokra.

Nawożenie i przesadzanie

Bonsai kasztanowiec trzeba przesadzać mniej więcej co 2 lata i najlepiej zrobić to wczesną wiosną. Należy przesadzać zawsze do nieco większej doniczki i w tym celu najlepiej zakupić odpowiednią ziemię do Bonsai. Mieszankę podłoża do Bonsai najlepiej wymieszać z ziemią próchniczą w proporcji 2:1. Warto również podczas zabiegu przesadzania Bonsai, lekko przyciąć korzenie.
Bonsai kasztanowca należy nawozić począwszy od wczesnej wiosny, aż do jesieni w odstępach dwutygodniowych. Najlepszy jest nawóz płynny.

Utrzymanie kształtu i drutowanie

Należy przycinać tylko gęsto ulistnione pędy, skracając je o długość 2-3 węzłów. Węzeł to miejsce, z którego wyrasta liść. Jeśli któryś z pędów nie posiada nawet 6-8 liści to nie powinniśmy go skracać. Te pędy, które nie są w ogóle ulistnione lub w bardzo małym stopniu, najlepiej usunąć całe. Jeśli musimy usunąć gruby konar w całości, to powstała ranę smarujemy specjalną maścią ogrodniczą.

Trafiłes na tę stronę szukając:

  • pielgnacja bonsai
  • kasztanowiec
  • kasztanowiec kwiat doniczkowy
  • kasztanowiec bonsai
  • kasztanowiec doniczkowy pielęgnacja
  • kasztan doniczkowy
  • bonsai z kasztanowca
  • kasztan jadalny
  • kasztan bonsai
  • kwiat podobny do bonsai
  • bonsai kasztanowiec
  • najlepszy juniper na bonsai
  • kwiatek bonzai
  • kiatek doniczkowy podobny do kasztana
  • drzewko bonsai z rodzimych gatunków
  • indoor bonsai kwiatek
  • kasztan na bonsai
  • bonaai z kasztanowca

Tags: , , ,

Leave a Reply